Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

VIRUSNE BRADAVICE

Virusne bradavice mogu nastati na bilo kojem mjestu na koži tijela. One koje su hrapave površine nazivamo vulgarnim verukama, a one u obliku glatkih kupolastih površina nazivamo moluskama. Nastaju kao posljedica virusne infekcije kože virusom HPV-a ili pox virusom. Liječenje bradavica bitno je započeti što prije, kako bi se spriječilo njihovo širenje, a izbor terapije određuje se ovisno o lokalizaciji bradavice i njenoj veličini.

U određenim slučajevima bradavice se mogu i upaliti, ili mogu narasti, počinje boljeti ili smetati kod svakodnevnih aktivnosti.

Bradavice se najčešće nalaze na prstima ruku i na stopalima i ako su veće mogu ometati normalno hodanje, iako takve smetnje mogu izazivati već i vrlo male virusne bradavice.

Ponekad liječenje može završiti nakon jednog tretmana, a ponekad može trajati i duže od godinu dana, što ovisi o reakciji organizma na tretman i o prirodi virusa. Tretmani se obično provode svakih deset do četrnaest dana. Bradavice se mogu uklanjati tekućim dušikom (krioterapijom), ekskohelacijom (vađenje oštrom žlicom) u lokalnoj anesteziji, elektrokoagulacijom, laserskim tretmanima ili primjenom posebnog kolodija ili posebnih krema koje djeluju imunomodulatorski. Način uklanjanja određuje dermatolog na temelju kliničkog pregleda.

Valja naglasiti da je ambulantno liječenje ovih promjena primjenom posebnih anestetskih krema danas u potpunosti bezbolno. Isto tako valja objasniti da se bradavice mogu ponovno javiti i u tom slučaju liječenje treba nastaviti.

Na svu sreću, danas postoji niz tehnika kojima se opisane promjene mogu odstraniti, a izbor ovisi o vrsti kože, izgledu promjene, njihovoj lokalizaciji i o reakciji kože na različite tretmane. Osim toga, vrlo je važna i njega kože nakon tretmana, koja se odnosi na korištenje posebnih sredstava kod tuširanja i primjenu preparata u obliku krema ili sprejeva.✫

 

  

 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923