Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

BORE

Za tretiranje bora i vraćanje volumena licu danas se koriste hijaluronski fileri. Filerima se mogu popunjavati bore na čelu, oko očiju, na vratu i dekolteu, mogu se tretirati podočnjaci, rubovi usnica s naglasnom na prirodan izgled, vraćati pravilne konture lica u predjelu donje čelusti, mogu se tretirati šake te ožiljci na licu i na drugim dijelovima tijela. Danas se pristup tretiranju lica filerima promijenilo jer se filerom želi naglasiti ljepota lica, a da se time zadrži prirodan izgled lica i usnica. Neprirodan izgled lica, neprirodne jagodice i usnice poput kobasica u potpunosti su neprihvatljive u današnjem shvaćanju ljepote.

Nuspojave tretiranja lica filerima ovise o površini koja se tretira i o dubini punjenja. Duboka punjenja koja se provode kod vraćanja volumena licu najčešće ne rezultraju podljevima jer se provode posebnim iglama koje se nazivaju kanile. Hematomi mogu nastati i nastaju kod korištenja klasične, „oštre“ igle. No hematom nije loš za kožu, dapače, mjesta s kojih se ona povuku obično imaju bolje rezultate. Jedini je problem taj što hematome ne volimo vidjeti, no za kožu licu oni nisu loši. Svakako, dok je hematom prisutan, može se razviti i prolazna bolnost i manja oteklina. No to su nuspojave koje su kratkotrajne te kao takve ne bi trebale predstavljati problem, tim više što danas postoje korektori kojima se hematomi mogu prikrivati nekoliko dana.

Žena u dobi od 50-tak godina pravilnim tretmanom popunjavanja bora i vraćanja volumena u kombinaciji s BOTOXOM može „izgubiti“ i do 10 godina, no nikako se ne smije zaboraviti da kožu lica treba dermatološki tretirati medicinskim kemijskim pilinzima, frakcijskim laserom ili PIXEL radiofrekvencijskim tretmanima, kao i mezoterapijom. Ako koža nije na taj način pripremljena, ni BOTOX niti hijaluronski fileri nemaju potpun učinak.

Estetski nekirurški zahvati i muškarcima i ženama vraćaju samopouzdanje i naše je iskustvo pokazalo da se nakon njih osjećaju zadovoljno i sretno.

Svaka životna dob nakon 25. odnosno 30. godine života primjerena je za esetske tretmane. S tretmanima BOTOXA i hijalurnonskim filerima uobičajeno je početi nakon 25. godine života, no potrebno je naglasiti da je u ovoj životnoj dobi riječ o vrlo malim dozama, koje će pojavu bora odgoditi i dovesti do što dužeg zadržavanja svježeg izgleda, izgleda „bez umora na licu“. Moramo priznati da to svi želimo.

Trajnost prvoklasnih hijaluronskih filera može biti od jedne do dvije godine, što naravno ovisi o životnoj dobi i količini filera koja se primijenila. Duže trajanje filera nije poželjno, jer može dovesti do reakcije okolne kože na filer, stoga njegova ograničena trajnost jest njegova prednost.

Bore se mogu popunjavati i posebnom metodom uz pomoć matičnih stanica iz vlastite krvi. Zahvat nije kompliciran, no smatram da ne može zamijeniti hijaluronske filere u potpunosti. Djelovanjem faktora rasta iz vlastitih trombocita. Smatram da će metoda tretiranja kože pomoću matičnih stanica iz vlastite krvi zaživjeti jer ima vrlo veliki potencijal zbog djelovanja faktora rasta, bilo da se provodi kao mezoterapija ili filer.

Kirurgija, kao face lifting, ne gubi korak u odnosu na neinvazivne metode uljepšavanja jer je vrlo često nezaobilazna. Kako face lifting ne može dovesti do vraćanje volumena licu, također se u određenim slučajevima nadopunjava hijaluronskim filerima.✫

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923