Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

KOŽA OKO OČIJU

Koža oko očiju osjetljivija je od kože ostatka lica. Potkožno masno tkivo područja oko očiju minimalno je pa se koža brže suši. S godinama koža oko očiju postaje tanja, gubi elasticitet, vlažnost i prokrvljenost te stari brže od kože ostatka lica.

Stanje kože oko očiju utječe i na zdravlje i funkciju očiju, stoga valja znati kako kožu oko očiju zaštiti od štetnih utjecaja okoline. Koža oko očiju između ostalog djeluje i kao zaštita od isušivanja oka. Vjeđe su dio suznog sustava oka, a sudjeluju u preraspodjeli, dreniraju i nadopunjuju perikornealni suzni film koji je od vitalnog značenja u fiziologiji oka kao u optičkim svojstivima kornee. Stoga se važnost odnosa kože oko očiju i samog oka nikada ne smije umanjiti. Vjeđe su u izravnom kontaktu s okom oko 15 tisuća puta na dan. Problemi vjeđa sastavni su dio najvećeg broja infektivnih i upalnih stanja adneksa i površine oka. Zbog toga je važno održavati kožu periokularne regije zdravom i čistom, a na to utječe neoštećeni hidrolipidni sloj kože koji ima zaštitnu ulogu.

Često se zaboravlja da je koža najveći organ u tijelu. Težina naše kože iznosi više od 3 kg, a površine je do 2 metra kvadratna. Debljine je između 1,5 mm i 4 mm. Najtanja je u predjelu oko očiju gdje iznosi 0,75 mm.

Prema mogućnosti lučenja loja, postoji pet tipova kože koji se tijekom života mijenjaju ovisno o našem zdravstvenom stanju te o utjecaju hormona i vanjskih čimbenika na našu kožu. Prema brojnosti lojnica kao i prema mogućnosti lučenja loja razlikujemo suhi, masni, osjetljivi, normalni i kombinirani tip kože.

Kod suhog tipa kože žlijezde lojnice ne proizvode dovoljnu količinu loja. To dovodi do osjećaja suhoće, osjetljivosti i zatezanja kože.

Masni tip kože proizvodi veliku količinu loja, što rezultira sjajnom, masnom kožom bogatom širokim porama.

Osjetljiv tip kože može biti normalnog, masnog ili suhog tipa, a karakteristika ovog tipa kože prevelika je osjetljivost na utjecaj iz okoline.

Normalan tip kože proizvodi loj u srednoj količini. Ovaj tip kože, iako je zahvalan, ne treba manje njege od drugih oblika kože.

Kombinirani tip kože uključuje masnu kožu u predjelu T zone lica (čelo, nos i brada) te suhu kožu u predjelu ostalog dijela lica.

Na proizvodnju loja utječe dakle tip kože, naše zdravsteno stanje, uzimanje lijekova, dob i atmosferski utjecaji.

Tip kože utječe na proizvodnju loja koji je sastavni dio hidrolipidnog zaštitnog sloja kože tijela i područja oko očiju. Stoga svakodnevno valja voditi brigu kako o cijeloj koži tijela, tako i o pravilnoj njezi kože oko očiju.✫

 

 


 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923