Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

OČI I PODRUČJE OKO OČIJU

Područje oko očiju dio je našeg lica na kojem se uočavaju prvi znaci starenja. Mladolik izgled lica određen je, između ostalog i punim, otvorenim pogledom, bez znakova „viška“ kože. Obrve su lagana konveksne, a gornja vjeđa dovoljno je široka od trepavice do stražnje udubine na gornjoj vjeđi. Vanjski su kutevi oka ravni, a donja vjeđa je pravilnih rubova prema oku. Dakle, već se na samom početku može zaključiti da je periokularno područje vrlo složeno, da je glavni pokazatelj mladolikosti i da se upravno zbog kompleksnosti promjene koje se u ovoj regiji počinju događati ne mogu rješavati jednom vrstom tretmana, nego kombinacijom različitih postupaka.

Prvi su znaci starenja pojava suhoće kože, nastanak sitnih bora i neelastičnost kože, osobito u predjelu donjih vjeđa. Postupno se razvijaju bore i u predjelu vanjskih rubova oka koje često nazivamo bore „smijalice“, a s vremenom nastaje i višak kože gornje i donje vjeđe, dolazi do spuštanja obrva i pojave izreženih očnih udubina.

Razloge za pojavu ovih promjena možemo naći u koži, svim njenim slojevima, mišićima i potkožnom masnom tkivu, kao i na kostima lubanje, koje čine podlogu i formiraju temelje ove regije. Ovisno o našoj genetici i stilu života kod nekih se ljudi razvijaju i „vrećice“ u predjelu donjih vjeđa, a kod nekih se formiraju udubine i tamni podočnjaci, koji se u stranoj literaturi navode kao dark circles.

Zbog svih ovih promjena lice dobiva tužan i izmučen izgled i djeluje sivo i ostarjelo. Kod žena šminka se počinje ocrtavati na pregibu kože gornje vjeđe, a s vremenom se zbog preklopa kože na gornjoj vjeđi šminka ne može više niti nanositi. Na donjim vjeđama puder počinje „ulaziti“ u bore koje su sve izraženije. Sve su ovo estetski razlozi zbog kojih počinjemo razmišljati o tretmanima područja oko očiju. No postoji i funkcionalni problem viška kože jer se počinje stvarati „teški“ gornji kapak, što utječe na širinu vidnog polja.

Ranije su o problemima koji se javljaju u predjelu oko očiju brigu vodile samo žene, no u posljednje vrijeme o ovom problemu sve više razmišljaju i muškarci, koji sve češće provode tretmane za ovu regiju i to na vrijeme, u smislu preventive.

Velika je zabluda da nam krema može ukloniti bore oko očiju ili tamne podočnjake i proizvesti efekt liftinga. Naime, krema jest osnova njege, osobito ako koristimo ispravne porizvode, s odgovarajućim aktivnim tvarima namijenjenima ciljanu konkretnih problema.

Do sada se često mislilo da je blefaroplastika, operacija viška kože na vjeđama, jedini tretman koji se provodi u predjelu oko očiju.

Zahvaljujući tehnološkim dostignućima, danas postoje neoperativne tehnike koje se kombiniraju s ciljem podizanja bolje krvne cirkulacije, bolje limfne drenaže ove regije, poboljšanja opskrbe kisikom. Te tehnike dovode do regeneracije kolagena, opskrbljuju tretirana mjesta hijaluronom, vitaminima, elementima u tragovima, i antioksidantima kojima se postiže sjaj, smanjuju bore, povećava tonus kože i time ova regija postaje svježija i ljepša.✫

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923