Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

MUŠKARCI I ESTETSKA DERMATOLOGIJA

Zadnjih se nekoliko godina sve veći broj muškaraca javlja u Ambulantu za estetsku dermatologiju Poliklinike Nola. Razlog je tome je činjenica da su muškarci počeli više brinuti o svom izgledu, žele izgledati svježije i bez tragova umora na licu. Naime, radni vijek nam je produžen, a tempo života, umjesto da s vremenom bude nešto blaži, i dalje je u zamahu. Na poslovnim sastancima muškarci u zreloj životnoj dobi ne žele izgledati umorno, ispijeno, nenjegovano, ili kao da su stalno pod stresom. S obzirom na to da su mišići lica kod muškaraca mnogo jači od mišića lica kod žena, najjače bore kod muškarca javit će se upravo u području izmedju obrva, na čelu i oko očiju. Stoga su najčešći tretmani koji se kod muškaraca provode tretmani botulinom i hijaluronskim filerima na predjelu gornjeg dijela lica, kao i tretmani nekirurškog uklanjanja podočnjaka. S obzirom na to da je svaka osoba individua za sebe, rapodjela količine hijalurona i botulina varira od osobe do osobe, no cilj je ovih tretmana postizanje svježeg, odmornog i opuštenog izgleda, a da se pri tome ne gube muške crte lica.

S obzirom na to da muškarci sve više postaju svjesni važnosti vlastitoga izgleda, osim botulina i hijaluronskih filera, muškarci se podvrgavaju tretmanima medicinskih kemijskih pilinga, dermoabraziji, redovitim njegama kože lica, a vrlo često i kiriruškim tretmanima kao što su tretmani podizanja obrva u slučaju jako spuštenih obrva, zatim operacijama gornjih i donjih vjeđa u slučaju viška kože na kapcima i pojavi „masnih jastučića“ na vjeđama. Jedan od operativnih zahvata kod muškarca s povećanim grudima (ginekomastija) jest njihova redukcija. Što se tiče operativnih zahvata, muškarci se sve više podvrgavaju liposukciji podbratka s ciljem ne samo njegove redukcije, nego i poboljšanja konture donjeg dijela lica. Kod pojave lokaliziranih nakupina masnog tkiva na tijelu podvrgavaju se i liposukciji ostalih regija kao što je trbuh, masne nakupine na bokovima, ili na bedrima. No ako je riječ o prekomjernim masnim naslagama na trbuhu, u tom je slučaju potrebno izvršiti abdominoplastiku koja obuhvaća uklanjanje masnih nakupina i viška kože.

S obzirom na to da se muška koža samo u određenoj mjeri razlikuju od ženske, tako se i tretmani za muškarce samo u određenoj mjeri razlikuju od tretmana namijenjenih ženama. Muška koža obično je nešto deblja i bogatija lojnicama od ženske. Stoga je raspored i pojavnost bora kod muškaraca nešto drugačija nego kod žena. Stručnjaci iz područja estetske dermatologije točno će znati koju vrstu tretmana, odnosno koju kombinaciju tretmana valja provesti kod kojeg muškarca. Pri tom valja voditi računa o osnovnom tipu kože i eventualnim problemima koje dotična osoba s kožom ima, a kada je riječ o filerima i botulinu, treba paziti i na proporcije lica, kako bi muško lice ostalo i dalje muškog izgleda.

Kako je i muškoj koži važno vratiti vlagu, provode se tretmani mezoterapije koja koristi hijaluron, aminokiseline, antioksidanse, elemente u tragovima i vitamine, a razultat je postizanje kože sjajnog izgleda, uravnoteženog tena i postizanja glow efekta na površini kože lica.

U današnje se vrijeme sve više muškaraca podvrgava laserskoj epilaciji cijeloga tijela ili samo nekih dijelova, ovisno o tipu dlakavosti i, naravno, o željama. Najčešći tretmani laserske epilacije provode se u predjelu leđa, prsa i pazuha.

Muškarci su danas svjesni da, uz odlaske u teretenu, tonus kože mogu „doraditi“ samo posebnim tretmanima kao što su LPG endermološki tretmani mehanostimulacije i tretmani radiofrekcije, koji djeluju na stimulaciju kolagena, poboljšanje limfne drenaže i cirkulacije, a razultat je postizanje bolje konture tijela.

Jedan od češćih tretmana kojima se muškarci podvrgavaju uklanjanja je različith izraslina i mrlja na licu, vjeđama, vratu, dekolteu i pazusima, koje ako se ne uklanjaju, narušavaju sveopći dojam.

U dermatološu njegu, osim niza profesionalnih dermatoloških tretmana, uključena je i dermatološka kozmetika, koju muškarac provodi kod kuće redovito i svakodnevno, a odnosi se na proizvode koji sadrže aktivne tvari s cijljem regeneracije i rehidratacije kože.

Jedna je od vrlo neugodnih pojava pojačano znojenje u predjelu pazuha, što ometa u svakodnevnim poslovnim aktivnostima, od sastanaka do stručnih prezentacija. Zahvaljujući botulinu (BOTOX) ova pojava može se ukoniti i znatno smanjiti za razdoblje od obično šest mjeseci, nakon čega se tretman ponavlja. Tretman nije bolan ako se provodi na pravilan način, a svi koji su se ovom tretmanu podvrgnuli, pošteđeni su prekomjernog znojenja, opušteni su, sigurni i zadovoljni u svom poslu.

Na muškoj su koži, s obzirom na veći broj lojnica, prisutne često dublje i šire pore, a koža je masnija i često sklona aknama ne samo na licu, nego i na gornjem dijelu trupa. Zbog utjecaja testosterona, muškog spolnog hormona, kod muškaraca u velikom broju slučajeva sa starenjem dolazi i do prorijeđenja kose. Jedan od anti-age tretmana na koži vlasišta jest mezoterapija i karboksiterapija u kombinaciji s tabletama finaterida, no ova je terapija učinkovita samo kod muškaraca kod kojih nije došlo do potpnog gubitka korijena vlasi. Stoga ove tretmane valja početi provoditi na vrijeme, kako bi se spriječio prijevremeni gubitak korijena i kako bi se postigla stimulacija rasta kose. U slučaju potpunog gubitka korijena vlasi, ako muškarac želi kosu na tim određenim regijama gdje kose više nema, jedino što preostaje od tretmana je presađivanje kose.

Svi nabrojeni anti-age tretmani mogu se provoditi u bilo koje doba života, no pravi je smisao početi ih provoditi na vrijeme,već od 25. godine života, kada sve znakove starenja odgađamo za kasnije. Na taj način duže izgledamo svježe i odmorno, a iako zapravo starimo i dalje, ne izgledamo zapušteno, sivo i tužno. Uz sve to, ako se s tretmanima započne ranije potrebna nam je manja kočina navedenih preparata.

Dermaloški su tretmani koje provodi dermatolog neizmjerno važni za ukupni dojam kože, jer što god da na svojoj koži učinite, bilo da je riječ o filerima i botulinu ili je riječ o operativnim zahvatima, neće imati svoj maksimalni učinak ako koža nije dermatološki obrađena.✫

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923