Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

STRIJE

Uslijed naglog rastezanja kože kod nekih osoba mogu nastati oštećenja kože koje nazivamo strijama, a predstavljaju vrstu ožiljka vezivnog tkiva. Ne može se točno utvrditi zašto strije kod nekih osoba nastaju a kod nekih ne, no svakako se zna je razlog ili u genetici, točnije u prirodnoj reakciji kože na prebrzo istezanje, ili su strije posljedica djelovanja kortizola, hormona koji se nalazi u nekim lokalnim pripravcima (kreme, losioni, gelovi) i to samo ako se primjenjuju nekontrolirano dugo vremena kod određenih bolesti kože. Naglo istezanje kože događa se u pubertetu, u trudnoći, kod body buildinga te kod naglog debljanja. Ako kod osobe ne postoji ni jedan od navedenih čimbenika, razlog nastanka strija ostaje nepoznat, no svakako je potrebno odrediti razinu kortizola u organizmu kako bi se isključilo postojanje tumora nadbrubrežne žlijezde.

Mjesta na kojima strije nastaju najčešće su bedra i trbuh, no one se mogu pojaviti i na svim pregibnim mjestima kao što su pazusi, lakatni i koljenski pregibi, grudi, bokovi i stražnjica. U početku nastanka strije su crveno ljubičaste boje, a kasnije prelaze u bijelu boju. Strije se ne mogu u potpunosti ukloniti, no postoje tretmani koji ih mogu znanto smanjiti i učiniti izgled cjelokupne kože bolji. Primjena krema protiv strija ima smisla jer djeluje na elastičnost i njeguju kožu, no kod osoba kod kojih je reakcija kože na brzo istezanje kože prejaka, kreme neće pomoći.

Do sada je najbolje rezultate tretmana strija dala tehnika pixel radiofrekvencije u kombinaciji s LPG tretmanom strija i već nakon tri do četiri tretmana zamijećuje se da je strija uža, blijeđa, „ispunjenija“, dakle manje uočljiva na koži. Danas se provode još i laserski tretmani strija, karboksiterapija i mezoterapija strija. Neriješiv problem kod strija je gubitak pigmetna u liniji strije, no navedenim tretmanima dobiva se znatno bolji izgled kože, što je za osobe s ovim problemom vrlo važno.

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923