Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

KARBOKSITERAPIJA

Karboksiterapija je oblik terapije koji se primijenjuje u estetskoj dermatologiji i to u terapiji bora, opuštene kože, u terapiji kože oštećene suncem, u terapiji tamnih podočnjaka, strija, ožiljaka, celulita i masnih nakupina podbratka, struka ili nakupina u predjelu donjih ekstremita. U najnovije vrijeme karboksiterapija se koristi i u terapiji stimulacije porasta kose kao i u anti-aging terapiji kose, s obzirom na to da je uočeno da vlasi s vremenom bolje rastu, postaju deblje i sjajnije te da mi se u određenoj mjeri poboljšava i intenzitet pigmenta.

Brojne studije potvrđuju da karboksiterapija povećava elastičnost kože, djeluje na bolju cirkulaciju, pospješuje regeneraciju postojećeg kolagena i stimulira stvaranje novog, smanjuje bore i smanjuje lokalizirane masne nakupine.

Karboksiterapija nije nov oblik terapije. Podaci o terapiji vodom bogatom ugljičnim dioksidom datiraju još ih 17. stoljeća, kada se ova vrsta terapija primjenjivala zbog antiseptičkih zacijeljujućih svojstava. Šira primjena karboksiterapije datira iz Francuske iz tridesetih godina prošloga stoljeća, gradnjom liječilišta/toplica s vodom bogatom ugljičnim dioksidom, u kojima se provodila terapija cijeljenja različitih rana. Pedesetih godina prošlog stoljeća tehniku karboksiterapije preuzeli su kardiolozi u liječenju pacijenata s problemima periferne cirkulacije, kao i kod drugih cirkulatornih smetnji uzrokovanih slabim protok krvi i odlaganjem masnih naslaga u arterijama.

Upravo zbog ovih učinaka od 1995. godine karboksiterapija se u zapadnom svijetu uvodi u polje estetske medicne, osobito u svrhu lipolize i dermatoloških tretmana pomlađivanja.

Karboksiterapija je bezbolna metoda koja koristi bezbojan plin, ugljični dioksid koji se u vrlo malim količinama aplicira u točno određene slojeve kože, ovisno o problemu koji j epotrebno tretirati. Reakcija je na unešeni ugljični dioksid pojačana cirkulacije u tretiranoj regiji i njeno jače opskrbljivanje kisikom i hranjivim tvarima. Ova reakcija konačno rezultira poboljšanjem cjelokupnog izgleda kože.

Iako na tržištu postoji niz različitih uređaja za primjenu karboksiterapije, valja koristiti one uređaje koji zadovoljavaju CE i ISO standarde, koji sadrže filtere za spriječavanje kontaminacije plina te one koji imaju mogućnost regulacije protoka i tlaka te mogućnosti grijanja plina.

Reakcije u koži koje se odvijaju nakon primjene karboksiterapije su poboljšana mikrocirkulacija, poboljšana limfna drenaža i otpuštanje faktora rasta.

U slučaju tretiranja potkožnih masnih nakupina, učinak karboksiterapije je lipoliza, ali bez oštećivanja krvnih žila, što je iznimno važno. Podaci koji se odnose na mjerenje opsega bedara, koljena i struka prije i poslije tretmana pokazuju značajno smanjenje opsega kod svih pacijenata. Jednako tako, karboksiterapija se može primijeniti u tretiranju masnih jastučića ispod očiju, kao zasebna terapija bez operacije, odnosno nakon blefaroplastike ako je operativni zahvat bio potreban. Nakon blefaroplastike karboksiterapija se provodi s namjerom održavanja rezultata i poboljšanja teksture kože. Isto tako, u osoba kod kojih je bila potrebna liposukcija za održavanje njenih rezultata karboksiterapija se primijenjuje postoperativno, i ima učinak na poboljšanje teksture same kože.

Prema podatku iz 2007. godine Američke akademije za estetsku kirurgiju, od 40 pacijenata podvrgnutih tretmanima u razdoblju od 6 tjedana, 85% pacijenata (njih 35) imalo je znatno smanjenje mlohavosti kože, a srednji rezultati postignuti su kod 15% ispitanika.

Karboksi terapija djeluje na regeneraciju kože u smislu zgušnjavanja kolagena, njegove regeneracije i stvaranja novog kolagena, što zajedno rezultira zgušnjavanjem vlakana kolagena i od dramatičnog je značenja za regeneraciju kože oštećne suncem, kao i u procesu usporavanja razvoja znakova starenja.

Karboskiterapija se može provoditi samo pod kontrolom liječnika, nakon uzimanja detaljne anemneze i statusa. Iako je karboksiterapija vrlo sigurna metoda, ako postoje neke kontraindikacije, kao što su nekontrolirane kardiovaskularne bolesti, vazovagalne epizode, akutni respiratorni problemi, poremećaji koagulacije, bolesti vezivnog tkiva, nedavna plućna embolija, infekcije kože, nekontrolirani dijabetes, trudnoća i dojenje, ova se terapija ne provodi. Treba istaknuti da kod karboksiterapije nema toksičnog učinka niti drugih negativnih nuspojava. Od nuspojava može se navesti samo blago crvenilo tretiranog područja i nema potrebe za postoperativnim oporavkom.

Može se, dakle, zaključiti da je karboksiterapija sigurna metoda te da se provodi pod kontrolom dermatologa. Koristi se u terapiji rejuvenacije kože lica, podbratka, vrata, dekoltea, ruku, u terapiji smanjivanja masnih naslaga, kao i u terapiji strija i ožiljaka. Ujedno valja naglasiti da karboksiterapija ne može zamijeniti kirurški zahvat kod osoba s vrlo opsežnim promjenama u smislu velikog viška kože i velike količine masnih naslaga. U tom slučaju kirurški zahvat je potreban, a karboksiterapija se može provoditi postoperativno, u cilju održavanja rezultata i poboljšavanja teksture kože.

Karboksiterapija se može kombinirati s drugim oblicima terapije anti-aging postupaka, pod kontrolom visoko educiranog dermatologa.

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923