Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

PUDERI ZA LICE

U 20. stoljeću moderni puderi za lice postali su vrlo sofisticirani. Izbor je pudera za lice na tržištu danas gotovo neograničen. U suvremeno doba od pudera se očekuje da u potpunosti prikrije nepravilnosti i nedostake na koži lica, problematičan ten, promjene u pigmentaciji, da garantiraju zaglađenost tena, da sakrije pore i bore, da dobro prijanjaju uz kožu lica, da omogućuju matiranje masne kože, da je postojan i puder i njegova boja tijekom dana, da se lagano aplicira te da je prikladan za osjetljvu kožu.

U cilju zadovoljavanja različitih zahtjeva proizveden je veliki broj različitih katergorija pudera, no osnovni su oblici tekući puder, kompaktni i puder u prahu, koji se mogu koristiti kao samostalni ili u kombinaciji s tekućim puderima.

Tekući puderi predstavljaju uljne emulzije uz dodatak silikona koji djeluju hidratizirajuće na kožu, ugodni su i kao takvi zadovoljaju performanse pudera za lice.

Kompaktni puderi dobivaju se iz voska i silikonskih ulja uz dodatak pigmenta. Imaju prednost da se mogu nanijeti spužvicom na lice i idealni su za prikrivanje lokaliziranih nedostataka. Njihovo pakiranje u kompaktne kutijice omogućuju touch-up primjenu tijekom dana, a često se danas mogu kupiti i u obliku sticka.

Puderi u prahu građeni su od pudera, pigmenta i ulja, a na kožu se nanose jastučićem za pudranje (puff) ili četkicom.

Tekstura pudera, ton pudera, matiranje ili vraćanje masnoće suhoj koži, kao i ugodnost pudera nakon nanošenja, zajedno imaju ulogu u stvaranju idealnog tena svakoj ženi.

Korist koju današnji puderi za lice pružaju rezultat su poznavanja fizikalne kemije i odnosa između kemijskog sastava, teksture i načina nanošenja na kožu.

Današnja tehnologija omogućuje prozračnost pudera, njihovu sposobnost prikrivanja nepravilnosti te istovremeno održavanje prirodne boje kože.

Kategorije pudera za lice danas su mnogobrojne, a osnovna je kategorija temeljni puder koji se na kožu nanosi s ciljem produženja postojanosti pudera tijekom dana, hidratizira kožu i pruža mat efekt. Zatim slijede kreme u boji, koje imaju visoke atribute kao preparat za njegu kože. Bronzeri i highlighteri daju glow učinak i izgled osunčanog tena. Zeleno-bež i žuto-bež korektori namijenjeni su ispravljanju diskoloracija na koži. Fluid omogućuje mat efekt kod masnih koža, a kao anti-age fluid pruža izgled prozračnosti. Kompaktni puderi pridonose ujednačavanju tena, dok se korektori nanose s ciljem kamufliranja tamnih podočnjaka. Lagani puderi u prahu (loose powders) namijenjeni su za finiširanje šminkanja s mat efektom.

Najvažnije je odabrati pravilan puder za lice koji će odgovarati ne samo bojom već i teksturom. Za masne i mješovite kože valja koristiti pudere koji nisu masni, neg su hidratantni, a ujedno imaju blag isušujući učinak. Kod suhih koža savjetuju se puderi koji su masnije teksture i koji koži vraćaju elastičnost. Tijekom ljeta i za suhu i za masnu kožu koriste se manje gusti puderi, lagane teksture, ali opet prilagođeni suhim odnosno masnim kožama, tako da se tijekom dana daju licu svojevrstan sjaj, dakle puderi koji djeluju vrlo prozračno. S obzirom na njihove podkategorije prilagođeni su masnoj odnosno suhoj koži lica.

Također, tip pudera mora se prilagođavati i uvjetima prostora u kojem se boravi, stoga kod boravka u prostorima sa suhim zrakom preporučuje se korištenje hidratantnih pudera odnosno onih nešto masnije teksture, dok je puder u obliku laganog fluida namijenjen za prostore s visokom temperaturom zraka.

Najveća zabluda kad su puderi u pitanjeu je ta da oni uzrokuju pogoršanje problematičnog tena ili akni. Naime, važno je znati da sam puder neće pogoršati problematičan ten ili akne, ako se koristi pravilan tip i uz odgovarajuću dermatološku terapiju. Danas se na tržištu nalaze puderi, dermatološki testirani, koji se koriste u tijeku liječenja akni i problematične kože lica, a pružaju izrazito jaki psihički suport osobama u tijeku liječnja sve do izlječenja.

Osnovne su karakteristike koje puder danas mora imati mogućnost prekrivanja nedostataka, nepravilnosti boja i kontura, pružanje efektnijeg izgleda lica i, što je najvažnije, moraju biti sigurni za zdravlje.✫

 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923