Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

SKLEROTERAPIJA

Većina žena, a u manjem dijelu i muškarci, pati od proširenih kapilara i vena nogu. Promjene su velikim dijelom estetski problem, no s vremenom, kako se povećavaju postaju i zdravstveni problem. Uzroci nastanka proširenih vena mnogobrojni su i često povezani. Najčešći je razlog za nastanak proširenih vena i kapilara naslijeđe, odnosno genetska sklonost slabijem vezivnom tkivu, a kod nekih ljudi vene se pojačano ističu konstitucijski. 

Metoda izbora za uklanjanje kapilara na nogama te manjih i srednje velikih vena je sklerozacija. Kod ove metode sklerozirajuće sredstvo se ubrizgava u krvnu žilu, a jačina sklerozirajućeg sredstva ovisi o veličini kapilare ili vene. Ovime se stvara kontrolirana upala koja dovodi do nestajanja vene ili kapilare. Ovisno o promjeru krvne žile, ova se terapija mora na svakoj veni provesti četiri do pet puta, u razmacima od sedam do četrnaest dana. Na malim kapilarama konačni rezultat se vidi već nakon četrnaest dana. Nakon terapije dva do tri tjedna moraju se nositi elastične čarape. Upravo zbog nošenja čarapa savjetuje se ovaj tretman obavljati od jeseni do proljeća.

U nekim slučajevima mora se pristupiti operativnoj metodi uklanjanja vene. Ova metoda izvodi se u općoj ili lokalnoj anesteziji pod kontrolom vaskularnog kirurga. Primjenjuje se kod većih vena, no zaostale kapilare ponovno se rješavaju sklerozacijom, uštrcavanjem sklerozantnog sredstva.

Poseban oblik sklerozacije je uvođenje sonde u venu pod kontrolom ultrazvuka.

U terapiji vrlo sitnih kapilara koriste se laseri i IPL uređaji. Energija ovih uređaja apsorbira se u hemoglobinu unutra manjih kapilara. Laser se može primjenjivati i putem sonde koja se uvlači uvenu. U novije vrijeme koristi se radiofrekvencijska tehnologija koja putem radiofrekvencije i optičke energije uništava vene. Ove metode provode se uglavnom u anesteziji, a namijenjene su za šire vene. Elektrokoagulacija kapilara također se opisuje, no ovom metodom mogu nastati brojne hiperpigmentacije, stoga se vrlo rijetko korisiti.

Na temelju najonovijih rezultata zaključuje se da je kod malih i srednje velikih kapilara i vena metoda izbora i dalje skleroterapija. Važno je znati da će osobe koje imaju sklonosti stvaranju krvnih žila i nakon ovih tretmana stvarati nove kaplare ili vene, stoga se savjetuje tretmane ponavljati svakih nekoliko godina, što je svakako individualno. Redovitim provođenjem sklerozacije postiže se maksimalno zadovoljavajući rezultat i sprečava se pojava komplikacija.

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923