Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

BOTOX I FILERI

Razlika je između BOTOXA i filera ta što botox djeluje na mišiće lica koji s vremenom postaju hiperaktivni i dovode do stvaranja bora, dok fileri predstavljaju tkivna punila za sitne, manje i srednje duboke bore, i vraćaju licu izgubljen volumen.

BOTOX ne može naštetiti ni mišićima ni živcima, a to potvrđuje činjenica da se BOTOX u medicini primjenjuje već niz godina. S obzirom na to da se uporabom BOTOXA uočila i njegova jako dobra nuspojava, a to je nestanak bora na mjestu injiciranja, on se u znatno manjim dozama počeo primjenjivati u estetske svrhe. BOTOX se može godinama primjenjivati bez štetnih nuspojava.

Naravno, izgled „zaleđenog lica“ ne prihvaćam i smatram da je to loš primjer tretmana BOTOXOM. Naime, pravilno izveden tretman BOTOXOM daje izgled osvježenog i odmornog lica bez nepotrebnih bora.

BOTOXOM se mogu tretirati bore na čelu, bore oko očiju, zatim pojava pretjeranog nabiranja kože u predjelu nosa kod smijanja, može se korigirati i osmjeh kod osoba kod kojih se gornja usna previše povlači i primjećuje se veliki dio zubnog mesa (gingive) koji kvari izgled osmjeha. BOTOXOM se može popraviti i kontura lica uz donju čeljust, bore na vratu i dekolteu, spušteni usni kutevi, može se podići vrh nosa u slučaju kada operativni zahvat nije potreban.

Filerima se mogu popunjavati bore na čelu, oko očiju, na vratu i dekolteu, mogu se tretirati podočnjaci, rubovi usnica s naglasnom na prirodan izgled, vraćati pravilne konture lica u predjelu donje čelusti, mogu se tretirati šake te ožiljci na licu i na drugim dijelovima tijela. Danas se pristup tretiranju lica filerima promijenilo jer se filerom želi naglasiti ljepota lica, a da se time zadrži prirodan izgled lica i usnica. Neprirodan izgled lica, neprirodne jagodice i usnice poput kobasica u potpunosti su neprihvatljive u današnjem shvaćanju ljepote.

Nuspojave tretiranja lica filerima ovise o površini koja se tretira i o dubini punjenja. Duboka punjenja koja se provode kod vraćanja volumena licu najčešće ne rezultraju podljevima jer se provode posebnim iglama koje se nazivaju kanile. Hematomi mogu nastati i nastaju kod korištenja klasične, „oštre“ igle. No hematom nije loš za kožu, dapače, mjesta s kojih se ona povuku obično imaju bolje rezultate. Jedini je problem taj što hematome ne volimo vidjeti, no za kožu licu oni nisu loši. Svakako, dok je hematom prisutan, može se razviti i prolazna bolnost i manja oteklina. No to su nuspojave koje su kratkotrajne te kao takve ne bi trebale predstavljati problem, tim više što danas postoje korektori kojima se hematomi mogu prikrivati nekoliko dana.

Žena u dobi od 50-tak godina pravilnim tretmanom popunjavanja bora i vraćanja volumena u kombinaciji s BOTOXOM može „izgubiti“ i do 10 godina, no nikako se ne smije zaboraviti da kožu lica treba dermatološki tretirati medicinskim kemijskim pilinzima, frakcijskim laserom ili PIXEL radiofrekvencijskim tretmanima, kao i mezoterapijom. Ako koža nije na taj način pripremljena, ni BOTOX niti hijaluronski fileri nemaju potpun učinak.

Estetski nekirurški zahvati i muškarcima i ženama vraćaju samopouzdanje i naše je iskustvo pokazalo da se nakon njih osjećaju zadovoljno i sretno.

Svaka životna dob nakon 25. odnosno 30. godine života primjerena je za esetske tretmane. S tretmanima BOTOXA i hijalurnonskim filerima uobičajeno je početi nakon 25. godine života, no potrebno je naglasiti da je u ovoj životnoj dobi riječ o vrlo malim dozama, koje će pojavu bora odgoditi i dovesti do što dužeg zadržavanja svježeg izgleda, izgleda „bez umora na licu“. Moramo priznati da to svi želimo.

Trajnost prvoklasnih hijaluronskih filera može biti od jedne do dvije godine, što naravno ovisi o životnoj dobi i količini filera koja se primijenila. Duže trajanje filera nije poželjno, jer može dovesti do reakcije okolne kože na filer, stoga njegova ograničena trajnost jest njegova prednost.

Bore se mogu popunjavati i posebnom metodom uz pomoć matičnih stanica iz vlastite krvi. Zahvat nije kompliciran, no smatram da ne može zamijeniti hijaluronske filere u potpunosti. Djelovanjem faktora rasta iz vlastitih trombocita. Smatram da će metoda tretiranja kože pomoću matičnih stanica iz vlastite krvi zaživjeti jer ima vrlo veliki potencijal zbog djelovanja faktora rasta, bilo da se provodi kao mezoterapija ili filer.

Kirurgija, kao face lifting, ne gubi korak u odnosu na neinvazivne metode uljepšavanja jer je vrlo često nezaobilazna. Kako face lifting ne može dovesti do vraćanje volumena licu, također se u određenim slučajevima nadopunjava hijaluronskim filerima.

Ove tretmane provode pravilno samo liječnici koji su visoko educirani za ovu vrstu tretmana i koji u potpunosti razumiju pristup cjelokupnom licu i kompleksnost problema koji se treba riješiti. To su liječnici koji su svoje iskustvo stekli tijekom višegodišnjih edukacija na polju hijaluronskih filera i BOTOXA. Pacijent može odrabrati liječnika, a liječnik će na temelju kliničkog pregleda i anamneze odrediti najbolju metodu. Pacijenti često dolaze s već odabranom metodom, no nakon pregleda i pojašnjenja stanja kože, vrlo često se ne provede odabrani tretman, već onaj koji savjetuje liječnik. Vrlo se često tretiranje bora ne svodi na tretiranje dvije ili tri bore lica, već je to znatno kompleksniji zadatak i ako se pravilno provede pruža veliko zadovoljstvo osobi koja se takvom tretmanu podvrgnula. Rezultati su osvježena koža, pomlađeni izgled, a da pri tome nitko ne može točno reći što se radilo, upravo zbog nevjerojatno prirodnog izgleda lica. Naglasak je, dakle, na prirodnom izgledu lica, što je moguće postići samo pravilno provedenim tretmanom. Istina je da se danas svatko želi baviti popunjavanjem bora i to na različitim mjestima. Pacijent mora biti dobro upućen u iskustvo osobe koja to provodi. Ove tretmane smiju provoditi samo liječnici i to samo u zdravstvenim ustanovama. Za pravilno provođenje ovih tretmana potrebno je dobro poznavati anatomiju lica, počevši od koštanog dijela lica, mišića, arterija, vena i živaca do poznavanja svih slojeva kože. Treba znati koje su moguće opasnosti i kako ih izbjeći. Isto tako važno je poznavati svrhu svakog tretmana te što, kako i zašto kombinirati. Dakle, sve ovo treba sažeti, razumijeti i profesionalno provesti.

Unatoč recesiji, zahvati koji se odnose na poboljšanje stanja kože i svih tretmana ljepote provode se i dalje, što znači da se žene u recesiji ne odriču tretmana ove vrste ni kod nas ni u svijetu.✫


 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923