Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

HIPERPIGMENTACIJE

Hiperpigmentacije su promjene na koži koje nastaju zbog nepravilnog nakupljanja pigmenta na različitim površinama i one su najčešći problem kad su smještene na licu. Obično su prisutne na obrazima, čelu, nosu i iznad usnica, češće kod žena nego kod muškaraca.

 

Osim na licu hiperpigmentacije se mogu vidjeti i na drugim dijelovima tijela, a razlozi nastanka su različiti i uključuju pretjerano izlaganje suncu i izlaganja tijela izvorima topline. Hiperpigmentacije se mogu razviti i u ožiljcima, mogu nastati u trudnoći na licu i na središnjoj liniji trbuha te u predjelu oko bradavica dojke.

 

Kada govorimo o najčešćem problemu koji spada u grupu hiperpigmetnacije, to je upravo melazma, čiji je točan uzrok nastanka na koži nepoznat. Smatra se da promjena u hormonskom statusu može pokrenuti niz kaskadnih zbivanja u koži koji dovode do povećane sinteze pigmenta, povezana je s kontracepcijskom terapijom, ili supstitucijskom terapijom u klimakteriju, iako se zna da ovakve mrlje na koži mogu nastati i pod utjecajem jakog svjetla koje se nalazi vrlo blizu kože (na primjer svjetiljka koja se koristi kod nekih poslova i smještena je vrlo blizu čela). Poznato je i to da bilo kakva iritacija na koži može dovesti do hiperpigmentacije kod osoba koje su tome sklone. Pod takvim različitim vrstama podražaja pigmetne stanice počinju sintetizirati povećanu količinu pigmenta.

 

Pigmentacije su jače izražene tijekom ljeta, nešto slabije tijekom zime, a kod nekih žena, ovisno o slojevitosti raspodjele pigmenta u koži, kada je riječ o površinskim hiperpigmentacijama tijekom zime i u potpunosti nestanu. Važno je naglasiti da melazma nije znak bolesti niti poremećaja u organizmu, to je samo estetski problem. Osobe koje od melazme pate i koje se melazme žele riješiti moraju biti svjesne da je to problem s kojim se moraju “boriti” svake zime. Naime, smisao je terapije smanjivati količinu i intenzitet pigmentacija na koži i tako spriječavati stvaranje jačih mrlja te usporiti stvaranja novog pigmenta. Osobe koje pate od melazme obično moraju razumijeti što je cilj tretmana, jer će samo tako njima biti zadovoljni. Ako budu polagali velike nade u trajan gubitak pigmenta, veliki broj osoba s melaznom bit će razočarano. Naime, kako u prirodu kože ne možemo dirati i ne možemo bitno utjecati na provocirajuće čimbenike, tako danas još ne možemo primjenjivati uzročnu terapiju niti problem riješiti u potpunosti. Možemo ga samo umanjiti. Vrlo je mali broj osoba kod kojih je terapija hiperpigmentacijskih mrlja dovela do potpunog nestanka promjene. Dakle osobe s melazmom moraju znati da ako žele mrlje učiniti blažima, tijekom zime moraju provoditi niz tretmana, kombinirati profesionalne s onima koji su namijenjeni za kućnu uporabu.

 

Teško se može govoriti o prevenciji pojave hiperpigmentacija kada i najmanja količina ultraljubičastog zračenja, a ponekad i izvor svijetla iz svjetiljke, može dovesti do ovih nepravilnosti na koži. Uporaba krema s visokim zaštitnim faktorom i nošenje šešira ili kape vrlo je bitno u smislu spriječavanje veće količne hiperpigmentacija na koži. Važno je naglasiti, međutim, da ove mjere ponašanja neće u potpunosti spriječiti njihov nastanak jer i refleksija ultraljubičaste svjelosti od površine mora, bijelih stijena ili pijeska koja djeluje na kožu dovest će do stvaranja hiperpigmentacija. Zato se i govori o terapijskom smanjivanju hiperigmetnacija uz navedene mjere zaštite kože.

Sama dijagnostika hiperpigmentacije je jednostavna, a vrsta tretmana određuje se ovisno o tipu kože te o dubini pigmenta na koži.

 

Tretmani koji se koriste u terapiji hiperpigmetnacije različiti su i uglavnom se koriste tijekom zime, a tijekom ljeta savjetuje se koristiti preparate koje odrediti dermatolog s obzirom na njihovu specifičnost. Tvari u preparatima koje se koriste u tretmanu hiperpigmetnacija često su hidrokinon, azalaična kiselina, renol, retinoična kiselina, antioksidansi, uz korištenje vrlo visokih zaštitinih faktora. Terapija se mora provoditi više mjeseci kako bi se postigao učinak, a rezultat je uspješan kod blažih oblika. Navedena lokalna terapija mora se kombinirati s profesinalnim tretmanima koji uključuju kemijske pilinge, laserske tretmane, kombinaciju mikrodermoabrazije i drugih profesionilnh tretmana izbjeljivanja, uključujući mezoterapiju. Kod ovih vrsta tretmana može također doći do pogoršanja hiperpigmentacije i tada se svi oblici profesionialnih tretmana moraju obustaviti i sljedećih nekoliko mjeseci nastaviti dalje samo s lokalnom terapijom, uz obavezno praćenje pacijenta. Ovisno o kretanju hiperpigmentacije treba nastaviti s tretmanima koji su se pokazali boljima za kožu.

 

Često se koristi kombinacija različitih tretmana s namjerom da se putem različitih mehanizama izbjeljivanja kože utječe na smanjivanje sinteze novog pigmenta. Učestalost tretmana se razlikuje, od jednom tjedno do jednom u dva tjedna. Mezoterapija, tretman u kojem se koristi niz minerala, antioksidansa, elemenata u tragovima i vitamina, obično se provodi svaka dva tjedna prvih nekoliko tretmana, a nakon toga se savjetuje mezoterapiju provoditi svaka tri do četiri tjedna. Ovisno o tipu kože mezoterapija se kombinira s kemijskim pilingom u istom aktu, što se obično provodi u hladnom periodu godine. U ljeti mezoterapija se može provoditi ali bez kominacije s kemijskim pilingom.

 

U kemijskim pilinizima koristi se kombinacija kojične, fitične, salicilne, piruvične i glikolne kiseline, s nastavkom terapije preporučenim preparatima za kućnu uporabu. Kemijski pilinzi koji djeluju direktno na smanjenje hiperpigmentacije djeluju na stanjivanje površinskog sloja kože i tako omogućuju prodiranje aktivnih tvari u dublje slojeve kože. Zato su kemijski pilinzi neizostavni u terapiji hiperpigmentacija. Mikrodermoabrazija, dijamantna ili vibrirajuća (FACE UP mikrodermoabrazija), isto kao i kemijski pilinzi moraju se ponovljati najmanje 8-12 puta, kako bi mogli dovesti do smanjivanja hiperpigmentacije. Ovako veliki broj tretmana je potreban jer se učinak postiže vrlo postupno, a svaki tretman samo je mali udio u dugotrajnom procesu postizanja rezultata. Osobe koje pate od hiperpigmetnacija moraju znati da se rezultati postižu postupno i sporo te je potrebno mnogo strpljivosti.

 

Treba upamtiti da tretmane treba ponavljati tijekom svakog hladnog razfoblja godine, u cilju smanjivanja već stvorenog te usporavanja stvaranja novog pigmenta.

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923