Poliklinika Nola

Estetska i korektivna dermatologija lica i tijela

ISPADANJE KOSE

Više je različitih uzroka ove pojave pa tako i više različitih vrsta ispadanja. Takve se vrste razlikuju po kliničkom tijeku, načinu liječnja i prognozi.

Najčešći je oblik gubitka kose androgena ćelavost koja se javlja i kod muškaraca i žena. Glavni je uzrok pojačana preosjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona (dihidrotestosteron) koji dlaku koči u njenom razvoju i postupno dovodi do potpunog nestanka vlasi i njenog korijena.

Kod muškaraca ova vrsta gubitka kose dovodi do različitog oblika i različitog stupnja ćelavosti, koja se ovisno o genetskoj predodređenosti može početi razvijati već nakon osamnaeste, odnosno dvadesete godine života.

Androgeno ispadanje kose može nastati i kod djevojaka i žena, i vrlo je često posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih jajnika (PCOS) kojeg osim ispadanja kose karakterizira pojava akni, neuredan menstrualni ciklus i povećana tjelesna težina. Liječenje PCOS-a provodi se u timskom radu dermatologa, ginekologa i endokrinologa. Potrebna je kompletna ginekološka, endokrinološka i dermatološka obrada. Klinička slika opadanja kose kod djevojaka i žena blaža je nego kod muškaraca i ne govorimo o androgenoj ćelavosti već o difuznoj prorijeđenosti kose.

Druga po učestalosti vrsta ispadanja kose je žarišna ćelavost ili alopecia areata. Takva žarišta mogu postojati u većem broju ili se može pojaviti kao izolirano žarište, ne samo na vlasištu, nego i na drugim dijelovima tijela. Ova vrsta ispadanja kose posredovana je imunološkim mehanizmima i vrlo često predstavlja reakciju na upalno žarište u organizmu, no može biti povezana i sa stresom.

Sljedeći je oblik ispadanja kose difuzno ispadanja i prorijeđenje kose kao posljedica štetnog utjecana na organizam. Od najčešćih uzroka spominju se metabolički poremećaji, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenja, bolesti štitnjače, hormonski poremećaji, prekid korištenja kontracepcijskihi pilula, različiti lijekovi, trovanja, nepravilna prehrana, nedostatak vitamina i elemenata u tragovima i naravno psihički stres. Krakterističan je podatak da se bolesnici žale na iznenadno i snažno ispadanje kose.

Bezazleno i očekivano ispadanje vlasi javlja se obično u proljeće ili jesen, kao i gubitak vlasi nakon poroda, odnosno dojenja. Riječ je o fiziološkom ispadanju kose uzrokovano obnavljanjem vlasišta. Zabrinutost nastaje ako ovo ispadanje kose intenziviraju neki drugi faktori.

Katkada duboke bakterijske i gljivične infekcije kože vlasišta, kao i neke autoimune bolesti kože kao što su sklerodermija, lupus ili sarkoidoza mogu uzrokovati trajni gubitak korijena kose što se klinički manifestira pojavom ožiljka na zahvaćenom dijelu. Kako na ovom dijelu vlasišta nema folikula dlake, jer je zbog upalnog djelovanja uništen, nema mogućnosti ponovnog rasta dlake.

Smatra se uobičajenim dnevno ispadanje do 100 vlasi. Prirodna regeneracije kose je, dakle, normalna i uobičajena pojava. No ako je ispadanje kose uzrokovano zdravstenim tegobama, riješavanjem zdravstvenih tegoba problem bi se trebao polako uklanjati.

Kod pojačanog ispadanja kose poželjno je koristiti i nadomjestke prehrani koji sadrže biotin i C vitamin, uz korištenje lokalnih pripravaka u obliku ampula ili sprejeva namijenjenih pojačanom ispadanju kose. Takvi pripravci sadrže biljne preparate koji ublažavaju hormonsku aktivnost koja potiče ispadanje kose i ekstrakte biljaka koji stimuliraju vaskularni endotelijalni faktor rasta koji je bitan za rast kose. Osim toga, koriste se i lokalni preparati koji djeluju vazodilatatorno, što znači da šire krvne žile na mjestu gdje se preparat utrlja, dakle na vlasištu, omogućujući bolju cirkulaciju na tom mjestu i bolju opskrbu hranjivim tvarima okolnog tkiva i samog korijena vlasi.

Terapija pojačanog ispadanja kose obično se mora provoditi barem nekoliko mjeseci, kako bi se terapijski učinak primijetio.

Kod muškaraca liječenje neće dovesti do potpunog prestanka ispadanja kose, nego samo do usporavanja i odgađanja simptoma ćelavosti.

Svakako, ako se nakon obrade dokaže žarište u organizmu, valja ga liječiti, uz korištenje lokalnih pripravaka namijenjenih za pojačano ispadanje kose.

Kod androgenog ispadanja kose koristi se peroralna terapija finasteridom, blokatorom enzima 5-alfa reduktaze, koji sudjeluje u stvaranju dihidrotestosterona. Danas se koristi i kod žena i kod muškaraca, s time da se kod žena koristi u kombinaciji s ciproteronacetatom.

Novije metode koje se koriste kod ispadanja kose su mezoterapija i karboksiterapija, no kod različitih oblika ispadanja kose postižu se i različiti rezultati, što znači da se ove metode ne mogu primijeniti kod svih oblika ispadanja kose.✫

 

 

 

 

 

    

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923