Poliklinika Nola

Kirurgija dojke

Rekonstrukcija dojke

U Hrvatskoj se s dijagnozom karcinoma dojke godišnje suoči oko 2500 žena, a u SAD čak 290 000 žena svake godine.

Današnje mogućnosti postoperativnog tijeka daleko su drugačije nego prošlih godina i desetljeća.

Danas se, ovisno o protokolu, pruža mogućnost konzervativne kirurgije (lumpektomija ili segmentna mastektomija), odnosno mastektomija (odstranjivanje cijele dojke).

Mnoge se žene odlučuju za rekonstruktivnu kirurgiju dojke zbog različitih razloga, iako je to najčešće poboljšanje izgleda tijela nakon operacije i vraćanje samopouzdanja.

Rekonstrukcija dojke može se provesti u jednom aktu (operacija karcinoma s rekonstrukcijom u istoj operaciji), ali postoje mnogi faktori koji se odnose na donošenje ove odluke što može biti za pacijenta ponekad i zbunjujuće.

Mnoge studije potvrdile su pozitivan učinak rekonstrukcije dojke u smislu poboljšanja kvaliteta života nakon mastektomije. Često je potrebno nekoliko puta razgovarati s pacijenticom prije nego ona donese odluku o rekonstrukciji. Informacije o mogućim oblicima rekonstrukcije i o postoperativnom tijeku te eventualna potreba provođenje operacije u dva odnosno tri takta iznimno su značajni prilikom donošenja odluke o izvođenju rekonstrukcije dojke. Često je potreban i operativni zahvat s korekcijom druge dojke u cilju postizanja simetričnosti.

S porastom kliničkih standarda poboljšava se i dostupnost ovih procedura s jednim jedinim ciljem, a to je poboljšanje ishoda operativnih zahvata.✫

 


 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923