Poliklinika Nola

Anti-age ginekologija

MENOPAUZA I RIZIK BOLESTI SRCA

Rezultati nove studije povezanosti menopauze i srčanih bolesti prikazani su na 94. godišnjem susretu enokrinološkog društva u Houstonu (The Endocrine Society's 94th Annual Meeting).

Studija je bila retrospektivna i uključivala je 60 000 žena u post-menopauzi (Women's Health Initiative Observation Study).

Ispitanice su bile podijeljene u četiri kategorije, ovisno o razdoblju pojave menopauzalnih simptoma kao što su vrućina i noćno znojenje.

U prvoj su skupini bile ispitanice koje su simptome razvile početkom menopauze, u drugoj one koje su simptome razvile godinu dana nakon početka menopauze, u trećoj skupini ispitanice koje su simptome imale cijelo vrijeme i u četvrtoj one koje nisu razvile navedene simptome.

Nije dokazana povezanost ranih simptoma menopauze s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a kod osoba s kasnom pojavom simptoma i osoba koje od simptoma pate cijelo vrijeme menopauze dokazana je visoka povezanost s povišenim tlakom, povišenim leukocitima, kao i visokom razinom glukoze i inzulina, koji su markeri dijabetesa. ✫

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923