Poliklinika Nola

Kolonoskopija

Kolonoskopija je pretraga koja još uvijek nije dovoljno dobro prihvaćena. Potrebno je nastaviti intenzivno razvijati zdravstvenu kulturu, podići razinu svijesti o odgovornosti prema samome sebi i prema našim najbližima.

Kolonoskopija danas može biti potpuno bezbolna pretraga, a njena je važnost oduvijek bila vrlo velika. Ranije se, međutim, provodila tek kod smetnji u debelom crijevu, kod krvarenja ili hemoroida, i zbog toga se obično provodila u fazi uznapredovanog karcinoma.

Cilj, dakle, nije provoditi kolonoskopiju prvi put tek prilikom smetnji u debelom crijevu (krvarenje, hemoroidi) već je cilj provesti je na vrijeme, kao preventivnu pretragu, što je prema svjetskim protokolima od dobi između 45 i 50 godina. Kod osoba čiji su članovi obitelji imali karcinom debelog crijeva, pretragu treba učiniti najmanje 10 godina ranije, dakle već u dobi od 35. godine života.

U praksi se, međutim, susrećemo s pojavom karcinoma debelog crijeva, iako rjeđe, u znatno ranijoj životnoj dobi, stoga kolonoskopiju nije na odmet provoditi i prije nego što to standardni protokoli preporučaju.

Tehnološki napredak omogućio nam je bezbolnu kolonoskopiju, tako da strah od boli možemo odmah zaboraviti.

Sljedeća prepreka koja nas sprječava da se podvrgnemo ovoj pretrazi jest neugoda, odnosno sram zbog dijela tijela na kojem se ova pretraga provodi. Moramo biti svjesni činjenice da je područje debelog crijeva dio našega tijela i da njegovo normalno funkcioniranje utječe na zdravlje našeg cijelog organizma.

Stoga moramo promijeniti način razmišljanja i stav prema kolonoskopiji kao pretrazi koja nam, ako se provodi pravovremeno i redovito (svakih 5 godina), može spasiti život.

 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923