Poliklinika Nola

Laserski centar

Riječ laser akronim je engleskih riječi light amplification by stimulated emission of radiation (svjetlosno pojačanje stimuliranom emisijom zračenja). Laser pojačava svjetlost stimulacijom fotona i otpuštanjem jedne valne duljine u obliku zrake. Laserske zrake, koje su ovisno o tipu lasera različite valne duljine, omogućuju tretiranje različitih promjena na koži. Danas se laserima tretiraju vaskularne lezije, najčešće proširene kapilare lica i dekoltea te različiti oblici izraslina na koži, kao što su fibromi, bradavice i keratoze. Idealni tretman za uklanjanje mrlja s kože lica, dekoltea, ramena i ruku upravo je laser i to Q switched rubinski laser, koji se danas koristi i za uklanjanje tamnih tetovaža. Najčešći je laserski tretman laser epilacija, koja najbolje rezultate pokazuje u predjelu pazuha i bikini zone, a zatim i na svim ostalim dijelovima tijela. U zadnjih nekoliko godina koriste se frakcijski laseri za rejuvenaciju kože lica, vrata i dekoltea. Taj tretman omogućava brz oporavak već unutar nekoliko dana.

O djelovanju lasera piše se već godinama pa se danas čini da se njime mogu ukloniti sve promjene na koži. No to nije tako. Laser nije „čarobni štapić“ te se ne može, a vrlo često niti ne smije, upotrijebiti kod rješavanja nekih kožnih promjena. Zabrana uporabe lasera prvenstveno se odnosi na madeže koji se moraju odstraniti kirurški te ih treba proslijediti na patohistološku analizu.

Također, laser ne rješava probleme na koži odjednom i tretmani se obično moraju ponavljati u više navrata, s određenim vremenskom razmakom.

Kada je riječ o laser epilaciji, predugo se koristio termin „trajne epilacije“ koja zapravo ne postoji, jer i nakon provedenih tretmana laser epilacije (u prosjeku šest), potrebni su tretmani održavanja, čiji je ritam individualno određen. Riječ je, dakle, o trajnoj redukciji rasta dlaka, koje nakon ovih tretmana ne rastu mjesecima, ili čak godinama.

S obzirom na to da laser jest uređaj koji generira vrlo jaku energiju, smije se koristiti samo u ordinacijama i poliklinikama, pod stručnim vodstvom liječnika.✫

 

 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923