Poliklinika Nola

Savjetovalište za madeže s dermatoskopijom

Dermatoskopija (ili dermoskopija) bezbolna je dijagnostička pretraga koja je obavezni dio pregleda madeža i predstavlja premosnicu između standardnog kliničkog pregleda madeža i histopatološke interpretacije madeža koji su operativno odstranjeni.

Dermatoskopija nam omogućuje analizu pigmenta i strukture pigmentiranih promjena kroz slojeve kože, što je golim okom nemoguće.

Na taj način dermatoskopija predstavlja proširen standard vizualne dijagnostike madeža i omogućuje nam pregled pigmentiranih lezija, a ne samo njihove površine. Dermatoskopija nam, dakle,d aje drugu dimenziju dijagnostike pigmentiranih i nepigmentiranih lezija kože.

Dermatoskopija je pretraga koja se koristi u cijelome svijetu, od Australije, Europe i Amerike, do Afrike i Azije. Danas se pregled madeža više ne smatra sveobuhvatnim bez dermatoskopije, koja se koristi prilikom pregleda madeža djece i odraslih.

Dermatoskopija nam pruža bolju procjenu pigmentirane lezije i nikako ne može zamijeniti histopatološku analizu, koja se danas smatra vrhom dijagnostičke pretrage kada je riječ o pigmentiranim lezijama.

Suvremeni dermatoskopi omogućuju digitalno pohranjivanje slika u cilju praćenja pigmentiranih lezija, osobito kod osoba s velikim brojem madeža, kada je potrebno trijažiranje operativnih zahvata pigmentiranih promjena.

Vrijednost je dermatoskopije upravo u ranijem otkrivanju promjena koje upućuju na određenu atipiju (odstupanje od normale) i primjenjuje se kod melanocitnih i nemelanocitnih promjena kože. Na temelju dermatoskopskog pregleda može se donijeti odluka o operativnom zahvatu prije nego što se uspije razviti promjena vidljiva golim okom. ✫

 


 

SITE MAP/ČESTA PITANJA
2012. Poliklinika Nola, 10000 Zagreb/ Sva prava pridržana. ISSN 1333-9923