Core biopsija dojke

Poliklinika Nola pruža uslugu kompletne dijagnostike tumora dojke, te operacije tumora dojki uz mogućnost rekonstrukcije ako je potrebno.

Jedni od važnijih postupaka su punkcije i core biopsija dojke

Što je core biopsija dojke?


Core biopsija dojke je uzimanje uzoraka tkiva dojke ili limfnog čvora širokom iglom, najčešće pod kontrolom ultrazvuka. Uzorci se potom šalju na patohistološku analizu, a rezultati su gotovi unutar tjedan dana od zahvata.

Zašto je važna core biopsija dojke?

Zadnjih godina core biopsija postala je jedna od najvažnijih metoda u dijagnostici suspektnih procesa dojke. Razlog tomu je taj da se analizom tkiva dobivenog core biopsijom mogu odrediti karakteristike eventualnog tumora prema kojima se odmah može planirati vrsta i tijek daljnjeg liječenja. Postupak je manje invazivan u odnosu na kiruršku biopsiju, traje kraće i ne ostavlja ožiljke.

Koje su indikacije za core biopsiju dojke?

Biopsiju dojke je potrebno napraviti kad prisutnost tvorbe koja je otkrivena UZV-om, mamografijom, MR-om ili CT-om takva da liječnik smatra da ju je potrebno dalje obraditi. Indikacije je i neadekvatan uzorak za citološku analizu dobiven aspiracijskom punkcijom (to je slučaj u 25% uzoraka).

Trebam li se posebno pripremiti za core biopsiju?

Za biopsiju dojke se nije potrebno posebno pripremiti. Na dan zahvata, preporuča se ne koristiti kreme, losione, talk, parfem/dezodorans u blizini mjesta primjene. Ukoliko pacijentica uzima lijekove protiv zgrušavanja krvi, ne preporuča se uzimanje istih na dan zahvata i potrebno je o tome obavijestiti liječnika.

Boli li core biopsija dojke?

Postupak core biosprije dojke je siguran i gotovo bezbolan jer se prije incizije i biopsije aplicira lokalni anestetik.

Koliko traje core biopsija dojke?

Postupak ambulantno izvodi liječnik i traje ispod sat vremena. Pacijentica je za vrijeme postupka pri punoj svijesti i leži na leđima s rukama podignutim iznad glave. Ultrazvukom se verificira suspektna tvorba. Očisti se mjesto uboda nakon čega se aplicira lokalni anestetik (najčešće lidokain). Nakon toga se učini mali rez od nekoliko milimetara na koži, iznad suspektne tvorbe, kroz koji se uđe tankom iglom pod kontrolom ultrazvuka. Najčešće se uzimaju dva ili tri uzorka tkiva, a dobiveni materijal šalje se na patohistološku analizu. Mjesto uboda zaštiti se sterilnom gazom.

Koji su rizici i komplikacije core biopsije dojke?

Komplikacije su izuzetno rijetke i rizici su minimalni. Najčešća komplikacija je stvaranje hematoma i krvarenje na mjestu ubodne rane, a sprječava se pritiskom na gazu kojom se pokriva rana neposredno nakon zahvata.

Kakav je oporavak nakon core biopsije dojke?

Nakon core biopsije pacijentica se isti dan može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Idućih 24-48h moguć je osjećaj nelagode u dojci te se preporuča nošenje pamučnog grudnjaka danju i noću radi smanjenja nelagode. Tuširanje je moguće idući dan, a kupanje nakon tri dana. U slučaju potrebe uzimanja lijekova protiv bolova, preporuča se paracetamol.

Koja je cijena core biopsije dojke?

Core biopsija s patohistološkim nalazom /ER, PgR, HER-2, Ki 67/ iznosi 2.500,00 KN

Brinete li se oko svog zdravlja?

Naručite se na pregled +385 1 4675 333 ili ispunite brzi obrazac 

Iskustva naših pacijenata

‘U 20 godina sto sam pacijentica Poliklinike navikla sam na najveću kvalitetu usluge. Uvijek očekujem i dobivam najbolje. Kod dr.med. Nenada Nole bila sam na operaciji karcinoma dojke. Imala sam osjećaj da sam u sigurnim rukama koji je neprocjenjiv za svakoga pacijenta. Preporučujem Polikliniku Nola zbog fantastično visokog standarda medicinske usluge’
Ljiljana Pranjić
‘Poliklinici Nola sam vjerna zadnjih 7 godina, tako će i ostati. Danas sam zdrava i sretna zahvaljujući Poliklinici Nola i dr. Nenadu Noli i dr. Miroslavi Katačić. Preporučujem ih jer su prije svega profesionalni, stručni, ljubazni i rade svoj posao bas onako kako treba. Kao dvije najveće prednosti ističem sigurnost i povjerenje’
Iva Alilović
‘U Poliklinici Nola najviše mi se svidjela godna i mirna atmosfera. Pristup zaposlenih: ljubazni, stručni i empatični. Liječnik Nola je napomenuo da ga u slučaju bilo kakvog pogoršanja mogu kontaktirati u bilo koje doba dana ili noći. Najveće prednosti: pristup pacijentu, komunikacija koja je dvosmjerna i slušanje pacijenta, a ne samo pregledavanje dokumentacije prijašnjih pretraga.’
Helena Hrebinec Vukusic
‘U Poliklinici Nola bila sam zbog invazivnog karcinoma dojke. Danas zbog dr. Nenada Nole nemam niti ožiljak, sretna sam i živa. Zahvalna sam na svemu, u Poliklinici sam osjetila uvažavanje , pažljivost i brigu!’
Lidija Jehudit Zupan