Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je najpouzdanija pretraga debelog crijeva koja ne traje duže od sat vremena. Uz današnju tehnologiju kolonoskopija se radi rutinski i na bezbolan način putem anestezije. 

Uz pomoć uređaja – kolonoskopa, dobiva se jasan vizualan pregled debelog crijeva koji omogućuje precizno dijagnosticiranje bolesti debelog crijeva i upala.

Kolonoskopija se smatra zlatnim standardnom za rano otkrivanje raka debelog crijeva, koji se ovim pregledom posve može izbjeći.

Kolonoskopija je i terapijski postupak

1. Radi se odstranjivanje polipa na pregledu

Kolonoskopija je ujedno i terapijski postupak jer kad se u tijeku pregleda uoče polipi oni se odmah odstranjuju i prosljeđuju na patohistološku analizu. Ovo je vrlo važno, jer kako se rak debelog crijeva u preko 90% slučajeva razvija upravo iz polipa, njihovo odstranjivanje je najpouzdaniji način sprječavanja razvoja dobroćudnih polipa u zloćudnu promjenu odnosno karcinom.

2. Radi se biopsija

Uoče li se bilo kakve promjene na sluznici, također se uzima uzorak sluznice (biopsije) za analizu. Biopsija nam pomaže dijagnosticirati brojna stanja i smetnje debelog crijeva, ne samo tumora, prema tome, biopsije ne treba bojati, nego o svemu otvoreno razgovarati s našim liječnikom. 

Kad napraviti prvu kolonoskopiju?

Pregled debelog crijeva bi trebao biti preventivan i redovan, a osjećate li ove tegobe, pregled je obavezan:

1. u stolici primijetite tragove krvi ili sluzi
2. kad se naizmjenično javljaju opstipacija, pa proljev
3. osjećate bol u trbuhu

Koji su rizični čimbenici za razvoj raka debelog crijeva?

Rizični čimbenici za nastanak karcinoma debelog crijeva u svakom slučaju su:

– nasljedni. Veća je vjerojatnost da ćete razviti karcinom debelog crijeva ako imate u obitelji slučajeve rada debelog crijeva

– neredovita prehrana s namirnicama bogatim bjelančevinama životinjskog podrijetla

– konzumacija namirnica s malom količinom celuloze

– neredovita stolica (opstipacija)

– pretilost

– pušenje i alkohol

Cilj nije napraviti kolonoskopiju kad se tegobe debelog crijeva već pojave, nego na vrijeme. Prema svjetskim protokolima, to je nakon navršene 45. do 50. godine života. Međutim, postoje li u obitelji slučajevi raka debelog crijeva, nakon navršene 35 god.

Treba napomenuti da većina polipa, odnosno adenoma debelog crijeva, ne uzrokuje nikakve tegobe. Drugim riječima, ne možete znati imate li polipe koje je potrebno odstraniti.  Zato je važno kolonoskopiju shvatiti kao redovit i rutinski pregled.

Što ćete sve znati iz nalaza kolonoskopije?

Kolonoskopija nam pomaže precizno dijagnosticirati niz bolesti debelog crijeva i daje odgovore na tegobe koje možda već osjećate. Prije svega, njome utvrđujemo postoje li uplale (Chronova bolest i ulcerozni kolitis, divertikuloze debelog crijeva i tumori (dobroćudni i maligni)

Kako izgleda pregled kolonoskopije? 

Nakon pregleda našeg kirurga ili specijalista interniste, priprema za kolonoskopiju počinje dan prije pregleda. Pregled je moguće provesti i pod općom anestezijom. Zahvaljujući suvremenoj opremi i iskusnom timu Poliklinike Nola bezbolna kolonoskopija pod anestezijom danas je rutinski i siguran postupak koji ne traje duže od sat vremena.

Kako se pripremiti za kolonoskopiju? 

Poliklinika Nola koristi praktično i učinkovito čišćenje posebnim sirupom koje traje samo pola dana odnosno 12 sati.

Kako bi pregled bio uspješan, potrebno je napraviti odgovarajuću pripremu što uključuje uzimanje tekućine i kombinaciju preparata namijenjenih za čišćenje crijeva.

Sve informacije o pripremi za pregled ćete detaljno dobiti od liječnika, te se prema potrebi mogu prilagoditi prema specifičnim potrebama pacijenta.

Kad je gotov nalaz kolonoskopije? 

Nalaz kolonoskopije se uz sliku dobije odmah, a PHD nalaz (histološki nalaz tkiva) za par dana.

Zašto je toliko važno napraviti kolonoskopiju nakon navršene 45. do 50. godine života? 

U Hrvatskoj i dalje nedopustivo velik broj ljudi umire od raka debelog crijeva. Dok godišnje oboli prosječno oko 3700 ljudi, umire njih 2700. Kako kolonoskopija smanjuje smrtnost uzrokovanu rakom debelog crijeva za čak 80%, iznimno je važno shvatiti kolonoskopiju kao preventivni i rutinski pregled.


Koja je cijena kolonoskopskog pregleda? 

Cijenu kolonoskopije pogledajte ovdje.

Kolonoskopija iskustva naših pacijenata 

Poliklinika Nola
4.3
Based on 38 reviews
powered by Google
js_loader

Za dodatne informacije ili rezervaciju termina pregleda, javite nam se na broj 01 4675 333 ili putem kontakt obrasca.

Cjenik naših usluga možete pogledati ovdje.