Ultrazvuk dojki

Poliklinika Nola pruža uslugu kompletne dijagnostike tumora dojke, te operacije tumora dojki uz mogućnost rekonstrukcije ako je potrebno.

Jedan od najvažnijih dijagnostičkih postupaka je ultrazvuk dojki i pazuha. 

Kad je potrebno početi raditi ultrazvuk dojki?


Preporuka je da se započne s redovnim /preventivnim/ pregledima dojki iza 25. godine života. Do 40. godine života obavljaju se palpacijski pregledi uz UZV dojki.

Naravno, i ranije, primijetite li promjene na pri samopregledu dojke (kvržica na dojci, bol, iscjedak iz dojke). Ultrazvuk dojke potrebno je raditi jednom godišnje, ili češće postoje li rizični faktori poput postojanja karcinoma dojke u obiteljskoj anamnezi. 

Koji je najbolji period u ciklusu za ultrazvuk dojke?

Najbolje je napraviti ultrazvuk dojki u periodu od 5 do 7 dana računajući od prvog dana menstruacije.

Koja je razlika između mamografije i ultrazvuka dojki?

Mamografija i ultrazvuk su komplementarne pretrage, dakle, popunjavaju se. Ako se rade obje pretrage, osjetljivost pretrage je veća.

Je li bolje napraviti mamografiju ili ultrazvuk dojki ovisi i o tipu dojke, kao i dobi. Dojke koje imaju izraženije žljezdano tkivo, imaju manju osjetljivost kod mamografije, a veću kod ultrazvuka.

Kako izgleda pregled dojki ultrazvukom?

Pregled je posve bezbolan i traje oko 30 minuta. Obavezan dio pregleda je i pazduh.

Ultrazvuk se radi pomoću bezopasnih, visokofrekventnih zvučnih valova koji se s pomoću kompjutorskog programa pretvaraju u sliku. Ultrazvuk dojki ne oštećuje tkivo, niti zrači.

Što nakon pregleda? 

Ako je nalaz uredan, liječnik daje, ovisno o tipu dojki i dobi, preporuku za slijedeći pregled. Ako se otkrije cista, ona se prati. U slučaju ako raste, prema preporuci liječnika radi se citološka punkcija kako bi se utvrdio sadržaj ciste.

Koja je cijena ultrazvuka dojke?

Cijena specijalističkog pregleda dojki i ultrazvuka dojki je 550 kuna.

Kako se naručiti za ultrazvuk dojki u Zagrebu?

Naručiti se možete bez liste čekanja na broju telefona: +385 1 4675 333 ili putem brzog obrasca ovdje. 

Iskustva naših pacijenata

‘U 20 godina sto sam pacijentica Poliklinike navikla sam na najveću kvalitetu usluge. Uvijek očekujem i dobivam najbolje. Kod dr.med. Nenada Nole bila sam na operaciji karcinoma dojke. Imala sam osjećaj da sam u sigurnim rukama koji je neprocjenjiv za svakoga pacijenta. Preporučujem Polikliniku Nola zbog fantastično visokog standarda medicinske usluge’
Ljiljana Pranjić
‘Poliklinici Nola sam vjerna zadnjih 7 godina, tako će i ostati. Danas sam zdrava i sretna zahvaljujući Poliklinici Nola i dr. Nenadu Noli i dr. Miroslavi Katačić. Preporučujem ih jer su prije svega profesionalni, stručni, ljubazni i rade svoj posao bas onako kako treba. Kao dvije najveće prednosti ističem sigurnost i povjerenje’
Iva Alilović
‘U Poliklinici Nola najviše mi se svidjela godna i mirna atmosfera. Pristup zaposlenih: ljubazni, stručni i empatični. Liječnik Nola je napomenuo da ga u slučaju bilo kakvog pogoršanja mogu kontaktirati u bilo koje doba dana ili noći. Najveće prednosti: pristup pacijentu, komunikacija koja je dvosmjerna i slušanje pacijenta, a ne samo pregledavanje dokumentacije prijašnjih pretraga.’
Helena Hrebinec Vukusic
‘U Poliklinici Nola bila sam zbog invazivnog karcinoma dojke. Danas zbog dr. Nenada Nole nemam niti ožiljak, sretna sam i živa. Zahvalna sam na svemu, u Poliklinici sam osjetila uvažavanje , pažljivost i brigu!’
Lidija Jehudit Zupan