Operacija kožnih i potkožnih tumora

U Poliklinici Nola vrše se operacije (odstranjivanje) različitih kožnih i potkožnih tumora.

Kako je medicinski termin tumor uobičajen za svaku izraslinu, kada liječnik koristi izraz „tumor“, nije ga nužno klasificirati kao zloćudnu bolest. Naziv tumor je širi pojam koji obuhvaća sve izrasline, dobroćudne kao i zloćudne. Sukladno tome razlikujemo dobroćudne tumore kože i potkožnog tkiva kao što su madeži, bradavice, pjege, fibromi, angiomi, keratoze, lipome (tumore masnog tkiva), aterome (lojne žlijezde) i slične promjene. Zloćudni tumori kože su bazocelularni tumori (kao najčešći), planocelularni tumori, melanomi (kao najzloćudniji), a zloćudni tumori potkožja su najčešće sarkomi.

Pregledom stručnjaka moguće je utvrditi karakteristike tih kožnih i potkožnih promjena, te radi li se o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru.

Za dijagnostiku i bolje, te preciznije određivanje tipa i vrste kožnih promjena služimo se dermatoskopom. To je uređaj koji se sastoji od povećala i izvora svjetla kojim se vide detalji u smislu oblika i boje (pigmentacije) kožnih promjena, na osnovu kojih se procjenjuje kojoj skupini promjene pripadaju te se prema tome određuje da li promjenu treba odstraniti ili pratiti.

Zloćudne promjene  kao što su bazocelularni i planocelularni tumori imaju tendenciju lokalnog širenja, a tek u poodmaklom stadiju bolesti daju udaljene metastaze. Za razliku od navedenih zloćudnih kožnih promjena, melanom je zloćudna kožna promjena izgleda tamnog madeža kojeg karakterizira izrazito tamna do crna pigmentacija, koja je često nejednolika, te nepravilni rubovi. Također, od melanoma mogu nastati udaljene metastaze (presadnice) i u ranijim stadijima bolesti, te se zato svrstava u jedan od najmalignijih oblika zloćudnih bolesti uopće.

Melanom, u preko 90% slučajeva, nastaje malignom alteracijom postojećih dobroćudnih pigmentiranih nevusa (madeža). Ti madeži spadaju u posebnu skupinu tzv. displastičnih nevusa, koji imaju specifične karakteristike po kojima se razlikuju od drugih madeža, a vidljive su dermatoskopom. S obzirom na relativno veliku mogućnost maligne alteracije (pretvorbe iz dobroćudne u zloćudnu tvorbu), preporuka je da se madeži sa karakteristikama displastičnog nevusa preventivno odstranjuju uz patohistološku obradu preparata.

Za dodatne informacije ili rezervaciju termina pregleda, javite nam se na broj 01 4675 333 ili putem kontakt obrasca.

Cjenik naših usluga možete pogledati ovdje.